Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ενόψει της 28ης Οκτωβρίου…

Για ακόμα μια χρονιά είμαστε θεατές μιας κακοπαιγμένης και φασίζουσας παράστασης των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων. Ιστορικά ο θεσμός αυτός αρχίζει να εδραιώνεται με την άνοδο των ναζιστικών μορφωμάτων στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα το 1936 επί δικτατορίας του Μεταξά καθιερώνονται υποχρεωτικές οι μαθητικές παρελάσεις μπροστά από το διορισμένο πρωθυπουργό Μεταξά και τον Βασιλιά. Οι παρελάσεις επανέρχονται δυναμικά στη χούντα επί Παπαδόπουλου.
  Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που διατηρεί τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των μαθητικών παρελάσεων ενώπιον πολιτικών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών ‘’αρχών’’. Οι μαθητικές παρελάσεις χαρακτηρίζονται από ποικίλες διακρίσεις όπως, εμφυλες (διαχωρισμός αγοριών – κοριτσιών), με βάση τη βαθμολογική επίδοση προάγοντας την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των μαθητών, πράγμα που δεν λαμβάνεται υπόψη για μαθητές άλλης εθνικότητας ή θρησκεύματος, και σωματικές διακρίσεις (π.χ. ύψος ). Οι παρελάσεις προωθούν μιλιταριστικά και εθνικιστικά πρότυπα, μέσω της καλλιέργειας της ψυχολογίας της μαζικής πειθαρχίας με την ομοιομορφία στην εμφάνιση, την στοίχιση και το βηματισμό υπό τον ρυθμό εμβατηρίων και με την κλίση της κεφαλής προς τα δεξιά. Αυτές οι μιλιταριστικές πρακτικές στόχο έχουν την επίδειξη και προβολή μιας εθνικής ισχύος δημιουργώντας ένα πλαστό αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. 
  Ως αντιρατσιστική ομάδα φοιτητών/φοιτητριών Ρεθύμνου θεωρούμε αυτό το θεσμό φασιστικό, αναχρονιστικό και επικίνδυνο επειδή διοχετεύει ασυνείδητα ρατσιστικά, εθνικιστικά και μιλιταριστικά πρότυπα σε ανήλικους μαθητές και γενικότερα στην κοινωνία. Οι παρελάσεις συντελούν στην συντήρηση και διαιώνιση εθνικιστικών ιδεών οι οποίες θα έπρεπε να ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τασσόμαστε λοιπόν υπέρ της κατάργησης τέτοιων θεσμών επειδή αποτελούν ένα λανθασμένο τρόπο υπενθύμισης παραποιημένων ιστορικών γεγονότων. 
  
Αντιρατσιστική Ομάδα φοιτητών/τριών Ρεθύμνου 2015 

2 σχόλια:

  1. Οχι απλα το εχετε κουρασει με τις "αντιρατσιστηκες" παπαριες...Οι παρελασεις γινονται για να τιμηθουν ολοι οι ηρωες που χαρη στην αυτοθυσια τους ειμαστε εμεις εδω.Επισης σωματικες,φυλετικες και σεξιστικες διακρισεις??? Τα παιδια. χωριζονται κατα υψος (φθινουσα σειρα) και κατα φυλο για να υπαρχει μια ομοιομορφια...δεν ειναι ρατσισμος απλα ειναι πιο ωραιο..τελος κακο ειναι να ανταμειβεις τον καλυτερο μαθητη με τη σημαια??δινει και κινητρο...οσο για τον φυλετικο ρατσισμο...ποσες φορες εχει παρει σημαια αλλοεθνης? μεχρι και στο δικο μου σχολειο ηταν...οποτε αντι να λετε παπαριες και να "παλευετε κατα του ρατσισμου" στοχευοντας ακυρα γεγονοτα καθηστε να διαβασετε...-_-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οχι απλα το εχετε κουρασει με τις "αντιρατσιστηκες" παπαριες...Οι παρελασεις γινονται για να τιμηθουν ολοι οι ηρωες που χαρη στην αυτοθυσια τους ειμαστε εμεις εδω.Επισης σωματικες,φυλετικες και σεξιστικες διακρισεις??? Τα παιδια. χωριζονται κατα υψος (φθινουσα σειρα) και κατα φυλο για να υπαρχει μια ομοιομορφια...δεν ειναι ρατσισμος απλα ειναι πιο ωραιο..τελος κακο ειναι να ανταμειβεις τον καλυτερο μαθητη με τη σημαια??δινει και κινητρο...οσο για τον φυλετικο ρατσισμο...ποσες φορες εχει παρει σημαια αλλοεθνης? μεχρι και στο δικο μου σχολειο ηταν...οποτε αντι να λετε παπαριες και να "παλευετε κατα του ρατσισμου" στοχευοντας ακυρα γεγονοτα καθηστε να διαβασετε...-_-

    ΑπάντησηΔιαγραφή