Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Βρετανία: Ομοφυλόφιλοι αναγνωρίζονται ως επικίνδυνοι για την κοινωνία!


Αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές περιστατικό ήρθαν ομοφυλόφιλοι σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας καθώς αστυνομικοί τους επισκέφτηκαν στις οικίες τους ζητώντας τους να τους δώσουν δείγματα DNA. Οι αρχές προχώρησαν σε αυτή την κίνηση βάσει ενός ομοφοβικού νόμου, που ίσχυε παλαιότερα στη Βρετανία και που πλέον έχει καταργηθεί, με τον οποίο είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν ομοφυλόφιλοι για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, όπως αναφέρεται στο Newstatesman.com, οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν αιφνιδιάστηκα στα σπίτια των ομοφυλόφιλων παραδίδοντάς τους επιστολές με τις οποίες τους ζητούσαν να δώσουν δείγματα DNA ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, μαζί με δολοφόνους, βιαστές και παιδεραστές. Παράλληλα οι αστυνομικοί τους προειδοποίησαν πως σε περίπτωση που αρνηθούν τότε θα συλληφθούν.

Η δημιουργία της βάσης δεδομένων εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων ενάντια στα σεξουαλικά εγκλήματα. Η αστυνομία οδηγήθηκε στους ομοφυλόφιλους βάσει στοιχείων που είχαν προκύψει από έναν ομοφοβικό νόμο που ίσχυε τον προηγούμενο αιώνα στη Βρετανία και ο οποίος καταργήθηκε μόλις το 2003.

Ένας από τους παραλήπτες των επιστολών είναι ένας ομοφυλόφιλος, που σε ηλικία 17 ετών είχε συλληφθεί και καταδικαστεί βάσει του εν λόγω ομοφοβικού νόμου με την αιτιολογία της ανάρμοστης συμπεριφοράς. Ήταν ο ίδιος νόμος που είχε χρησιμοποιηθεί για να καταδικαστεί και να φυλακιστεί ο Όσκαρ Ουάιλντ το 1895.

Ο τότε 17χρονος ομοφυλόφιλος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε πέσει θύμα της ομοφοβικής καταδίωξής του από την αστυνομία τη δεκαετία του ’80. Σήμερα πέφτει και πάλι θύμα αυτής της παράνοιας. «Είμαι πλέον 45 ετών, έχω τη δική μου επιχείρηση. Έχω μια σχέση πάνω από δέκα χρόνια. Τώρα νιώθω και πάλι το φόβο», δηλώνει μεταξύ άλλων στο Newstatesman.com.

Επιστολή έλαβε και ο Stephen Close, που πλέον ζει στο Σάλφορντ είχε συλληφθεί για ανάρμοστη συμπεριφορά το 1983 όταν ήταν 20 ετών.. Τότε ήταν στο στρατό και είχε κακοποιηθεί από την στρατονομία. Τελικά είχε ομολογήσει πως έχει σεξουαλικές επαφές με έναν συνάδελφό του στο στρατό.

Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε εν μέρει το 1967 για τους πολίτες, ωστόσο στο στρατό παρέμενε αδίκημα που επέσυρε ποινή φυλάκισης έως το 1994. Ο Stephen Close φυλακίστηκε για έξι μήνες και διώχθηκε από το στρατό. Η αστυνομία του Μάντσεστερ, το 2012, θεωρεί πως το «αδίκημά» του εμπίπτει στον κατάλογο των σεξουαλικών εγκλημάτων και απαιτεί τη λήψη δείγματος DNA.

«Πόσο καιρό θα πρέπει να σηκώνω αυτό το βάρος. Δεν θα είμαι ποτέ σε θέση να ζήσω μια φυσιολογική ζωή χωρίς να ανησυχώ για το παρελθόν μου, χωρίς να με στοιχειώνει το παρελθόν;», δήλωσε.

«Μέσα από την έρευνα που έκαναν στα αρχεία τους με έχουν αναγνωρίσει ως ένα άτομο που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν με κατηγορίες που εμπίπτουν στα σεξουαλικά εγκλήματα και μου ζητούν δείγμα DNA»

Μετά τις αντιδράσεις η αστυνομία σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφασή της, υποστηρίζει πως ορισμένοι από τους ομοφυλόφιλους είχαν απασχολήσει και με άλλα αδικήματα tvxs.τις αρχές στο παρελθόν. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Newstatesman.com δεν μπορεί κανείς να πιστέψει πως πιθανές μικροκλοπές καθιστούν τα συγκεκριμένα άτομα απειλή για την κοινό καλό. Οι ομοφυλόφιλοι που δέχτηκαν τις επιστολές τονίζουν πως η αστυνομία ζητά το DNA τους μόνο για το «αδίκημα» της ανάρμοστης συμπεριφοράς που τότε τους κατέτασσε ανάμεσα στους επικίνδυνους για σεξουαλικά εγκλήματα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας αναφέρει πως «οι αναζήτηση από τις αρχές δειγμάτων DNA από άτομα που έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για πράξεις που σήμερα δεν είναι εγκληματικές (sic) είναι ενάντια στη νομοθεσία». «Για να επιλυθεί ωστόσο το ζήτημα ίσως να πρέπει το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και οι επικεφαλής των κατά τόπους τοπικών αστυνομικών αρχών να ανακοινώσουν τον τερματισμό σε αυτή την ομοφοβική συλλογή DNA στέλνοντας παράλληλα επιστολές συγγνώμης προς τους ομοφυλόφιλους. Τα δείγματα DNA που ήδη έχουν συγκεντρωθεί θα πρέπει να καταστραφούν», σχολιάζει το Newstatesman.com

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου