Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Εξαγγελίες Μιχ. Χρυσοχοϊδη: νομοθεσία για 30 στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών!


Σε ψηφοθηρία με το μεταναστευτικό ζήτημα έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, που μέσα σε λιγότερες από πέντε ημέρες διά στόματος υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έχει εξαγγείλει δύο φορές την ίδρυση κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών ανά περιφέρεια, "ανεβάζοντας" κάθε φορά τον αριθμό των κέντρων κράτησης, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για έξοδο της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν τον Ιούνιο. Στις χθεσινές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους περιφερειάρχες της ηπειρωτικής χώρας, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα φέρει πρόταση νόμου και πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου όλα τα κέντρα φιλοξενίας, τρία σε κάθε περιφέρεια, να νομοθετηθούν πριν τις εκλογές.

Αντιδράσεις από περιφερειάρχες και τοπικές κοινωνίες

Στα κέντρα αυτά θα κρατούνται κατά μέσο όρο 1.000 μετανάστες που θα έχουν συλληφθεί στις επιχειρήσεις - "σκούπα" και θα περιμένουν ουσιαστικά την απελασή τους. Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στους περιφερειάρχες το σχέδιο της κυβέρνησης και έδωσε στους περιφερειάρχες προθεσμία μίας εβδομάδας για να υποδείξουν χώρους για την κατασκευή των κέντρων. Θα συνεργαστεί, δήλωσε, και με το υπουργείο Άμυνας για το ίδιο θέμα. Σχετικά με τη χρηματοδότηση, είπε πως η Κομισιον έχει δώσει 250 εκατομμύρια ευρώ για την τριετία 2011-2013, από τα οποία έχουν ξοδευτεί μόνο τα 40.

Δεν παρέλειψε να μιλήσει για "βόμβα δημόσιας υγείας" αναφερόμενος στους μετανάστες που εργάζονται παράνομα σε επιχειρήσεις εστίασης, για κακούς μετανάστες που διώχνουν "τους καλούς και νόμιμους" και ανέλυσε τους τρόπους λειτουργίας και φύλαξης των εγκαταστάσεων καθώς και τα οικονομικά ωφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες θα δημιουργηθούν έως και 1.000 θέσεις εργασίας. Αναλυτικότερα, προανήγγειλε ότι για κάθε κέντρο θα συστήνεται αστυνομικό τμήμα, δύναμης 150 αστυνομικών, οι οποίοι θα τοποθετούνται με κριτήριο και την εντοπιότητα. Θα υπάρχουν, επίσης, 250 άτομα, 70 άτομα εσωτερικής φύλαξης, από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης. Σύμφωνα με το σχέδιο που δόθηκε στους περιφερειάρχες, οι χώροι εκτός από το προσωπικό θα έχουν και κάμερες και τριπλή περίφραξη τύπου NATO (η εξωτερική θα έχει κονσερτίνα) ύψους 3 μέτρων.

Ωστόσο, την ίδια ώρα που ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης διευκρινίζει πως το μέτρο "δεν είναι άμεσο, είναι ένα θέμα μεσο-μακροπρόθεσμο", απειλεί πως, αν δεν ληφθούν μέτρα, τον Ιούνιο είναι πιθανή η έξοδός μας από τη συνθήκη Σένγκεν, με "καταστρεπτικές συνέπειες".

Στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί ο υπουργός απάντησε πως είμαστε μεν σε διάλογο, αλλά "οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους Έλληνες".

Από την πλευρά των περιφερειαρχών, ο Γ. Σγουρός της Αττικής συμφώνησε και μίλησε για "ιδιότυπο ρατσισμό, μακριά από μένα και όπου θέλει ας είναι". Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, εξέφρασε την αντίρρησή του, σημειώνοντας πως στη Θεσσαλία δεν υπάρχει κανένα στρατόπεδο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο, και χαρακτήρισε την παράνομη μετανάστευση "ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στην Ευρώπη". Αντίθετος είναι και ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Α. Κατσιφάρας, τονίζοντας ότι η όποια συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται ερήμην της κοινωνίας και χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση, ενώ όλοι οι περιφερειάρχες παρέπεμψαν σε έκτακτα περιφερειακά συμβούλια για το θέμα.

Η τοπική κοινωνία της Κοζάνης δε, έχει ξεσηκωθεί και χθες έγιναν κινητοποιήσεις από κατοίκους στον χώρο του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου Νεάπολης.

ΣΥΝ: Όχι στην εμπέδωση ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων

"Οι σημερινές προτάσεις της κυβέρνησης προσπαθούν να καλύψουν ανεπιτυχώς το κενό μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και να διαμορφώσουν το περιεχόμενο μιας άλλης πολιτικής ατζέντας βαδίζοντας προς τις εκλογές", σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ και εκφράζει την αντίθεσή του στη δημιουργία στρατοπέδων κράτησης μεταναστών, που οδηγεί στην εμπέδωση ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων. Σαν διέξοδο στο υπαρκτό ζήτημα της μετανάστευσης αντιπροτείνονται μέτρα που υποδεικνύονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όπως δημιουργία ανοιχτών ξενώνων στέγασης και φιλοξενίας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων προς τις χώρες που επιθυμεί να φτάσει η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχόμενων μεταναστών, γρήγορη διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων ασύλου από τις αρχές και επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, τροποποίηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ ώστε όλη η Ευρώπη να γίνει ενιαίος χώρος υποδοχής και να οργανωθεί με ορθολογικό τρόπο η διαχείριση του ζητήματος με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ΚΚΕ μιλά για μια ακόμα πλευρά της γενικότερης ανελέητης επίθεσης στα δικαιώματα ντόπιων και ξένων εργαζομένων, που δεν στοχεύει στην ανακούφιση από τα εκρηκτικά προβλήματά τους. Οι επιχειρήσεις - "σκούπα", οι μαζικές συλλήψεις και απελάσεις των μεταναστών, θα συνοδευτούν με ένταση της τρομοκρατίας και της καταστολής, με χτύπημα των δικαιωμάτων τόσο των ντόπιων όσο και των ξένων εργαζομένων, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Από τους Οικολόγους Πράσινους, ο συνεκπρόσωπος Τύπου, Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε: «Για να αντιμετωπίσει ένα κοινωνικό πρόβλημα, η κυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων προτείνει ουσιαστικά τη δημιουργία πολλών νέων φυλακών. Ας ελπίσουμε πως δεν θα προτείνει παρόμοια αντιμετώπιση και για τα υπόλοιπα κοινωνικά προβλήματα».

'' Τι κοινό έχει η Ελλάδα με την Γερμανία του Χιτλερ;''


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου