Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Καμία ανοχή στο σεξισμό, καμία ανοχή στο ρατσισμό και τη φασιστική βία!



Πριν λίγες βδομάδες στα γνωστά περιστατικά ρατσιστικής βίας σε μετανάστες με πρωταγωνιστές μέλη της Χρυσής Αυγής, προστέθηκαν δύο ακόμα: μοίρασμα φυλλαδίων έξω από gay bars στο Γκάζι με κεντρικό σύνθημα «μετά τους μετανάστες έρχεται η σειρά σας» και ο ξυλοδαρμός ενός 29χρόνου ο οποίος βγαίνοντας από μαγαζί της ίδιας περιοχής δέχτηκε επίθεση από τρία μέλη της δολοφονικής αυτής οργάνωσης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πολλαπλά χτυπήματα.

Αν και οι παραπάνω επιθέσεις φαίνονται μεταξύ τους ασύνδετες και εκφράζονται από μειοψηφικές ναζιστικές συμμορίες, οι ιδέες που τις υποκινούν είναι ίδιες και δεν είναι τόσο μειοψηφικές. Ρατσιστική και σεξιστική προπαγάνδα γίνεται σκόπιμα και συστηματικά από το κράτος, τα ΜΜΕ, ακροδεξιά και φιλοναζιστικά κόμματα, όπως το ΛΑΟΣ και η Χρυσή Αυγή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας χυδαίας προπαγάνδας πρόσφατα ήταν αυτό ενάντια στις οροθετικές ιερόδουλες: αρχικά ήταν «μετανάστριες που μεταφέρουν νοσήματα και ασθένειες στους ντόπιους» και όταν αυτό αποδείχτηκε ψέμα ήταν απλά ιερόδουλες γυναίκες που «μόλυναν » τους νοικοκυραίους.

Στόχος των ρατσιστικών και σεξιστικών ιδεών είναι ο αποπροσανατολισμός του κόσμου από την πραγματική αιτία προβλημάτων του. Καλλιεργούνται με κάθε ευκαιρία και έχουν στόχο την εκμετάλλευση και το διαχωρισμό μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Ως αποτέλεσμα, φαινόμενα λεκτικής και σωματικής βίας (φασιστικήςή μη), ομοφοβία και αποκλεισμό, σεξιστική καταπίεση και ρατσισμό υφίστανται μετανάστες/τριες, γυναίκες που γίνονται στόχος και εξιλαστήρια θύματα, αλλά και οι ομοφυλόφυλοι.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ευρέως αποδεκτή ακόμη και σήμερα. Παρόλο που υπήρχαν κοινωνίες, όπως της αρχαίας Σπάρτης, όπου ο έρωτας μεταξύ αντρών ήταν θεσμοθετημένος μέσα στη δομή του στρατού ή το παράδειγμα ομοφυλοφυλικών σχέσεων της κάστας των πολεμιστών της φεουδαρχικής Ιαπωνίας, των Σαμουράι που αποδεικνύουν πως ο έρωτας ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου ήταν ανέκαθεν ένα σύνηθες στοιχείο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας.

H σημερινή μορφή κοινωνίας, ο καπιταλισμός χρειάζεται όμως εργατικό δυναμικό που μόνο η γέννηση παιδιών στα πλαίσια της οικογένειας μπορεί να παρέχει. Η ομοφυλοφιλική σεξουαλικότητα αμφισβητεί την άποψη ότι η συμβατική οικογένεια είναι ο μόνος δυνατός τρόπος ζωής. Συνεπώς, γίνεται προσπάθεια να κατασταλεί κάθε «παρεκλίνουσα» μορφή σεξουαλικότητας μέσα από την καταπίεση, το φόβο και τη βία, ακόμα και με νόμους του κράτους.

Σε πείσμα όμως των κυρίαρχων ιδεών έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα αντιστάσεις και κινήματα που τις αμφισβητούν και παλεύουν. Το κίνημα για την απελευθέρωση των ομοφυλοφύλων έχει πλούσια ιστορία. Ξεκίνησε το 1969 από τα γνωστά γεγονότα στο Στόνγουολ της Ν. Υόρκης, και κατέληξε στη συγκρότηση του «Γκέι Απελευθερωτικού Μέτωπου» (GLF: Gay Liberation Front). Αυτό ήταν η αρχή της δημιουργίας ενός κινήματος για τα δικαιώματα και την απελευθέρωση των ομοφυλόφιλων στην Αμερική που ενέπνευσε τη δημιουργία αντίστοιχων κινημάτων σε πολλές χώρες.

Στην Ελλάδα το 1980 συγκροτήθηκε το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας). Το Αthens Pride –φεστιβάλ περηφάνιας, οργανώνεται από το 2005 στην Αθήνα κάθε Ιούνη ως επέτειος της εξέγερσης του Στονγουολ, με τη συμμετοχή πολλών ΛΟΑΤ οργανώσεων, αντιρατσιστικών κινήσεων, φορέων όπως γίνεται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η κίνηση «Απελάστε το ρατσισμό» είναι κομμάτι του κινήματος ενάντια στην ιδεολογία που καλλιεργεί το μίσος, τη βία και τις διακρίσεις. Είναι ενάντια στο ρατσισμό,το φασισμό και κάθε μορφής καταπίεσης. Παλεύει για ίσα δικαιώματα για όλους και όλες.

• Γι΄αυτό είναι ενάντια στην καταπίεση των ομοφυλόφυλων και το σεξισμό

• Γι’ αυτό υπερασπίζεται τα αιτήματα της LGBT κοινότητας: το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο, το δικαίωμα στο σύμφωνο συμβίωσης, στην τεκνοθεσία, την άρση των διακρίσεων σε κοινωνικό, εργασιακό και θεσμικό επίπεδο, το δικαίωμα στο σεξουαλικό προσανατολισμό.

• Γι’ αυτό καλεί ντόπιους και μετανάστες/στριες, γυναίκες και άντρες με οποιαδήποτε σεξουαλική προτίμηση σε κοινούς αγώνες και διεκδικήσεις.

Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου