Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ελληνικό Παρατηρητήριο: Και η εκπαίδευση στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής!


Ανακοίνωση ενάντια στη Χρυσή Αυγή με αφορμή πρόσφατη πρωτοβουλία βουλευτή της να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, ζητώντας λεπτομερή στοιχεία για τον αριθμό των βρεφών και νηπίων που φοιτούν στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς της χώρας, εξέδωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Διαπολιτισμικής Παιδείας και Εκπαίδευσης εκτιμώντας ότι, τελευταία, η Εκπαίδευση έχει μπει στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής και το γεγονός αυτό δεν το θεωρούμε τυχαίο, αφού πρόκειται για έναν από τους ζωτικότερους θεσμούς της κοινωνικής μας ζωής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά: "Η επιλογή της δημόσιας και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, διατύπωσης του συγκεκριμένου αιτήματος φαίνεται να αποσκοπεί στην πρόκληση φόβου στην ελληνική κοινωνία, προκειμένου να καμφθούν δημοκρατικές συνειδήσεις και ανακλαστικά και να επιβληθεί η σιωπή και η παθητικότητα απέναντι σε πρακτικές που καταλύουν τους θεσμούς και μας οδηγούν στην ανομία.

Ως Ελληνικό Παρατηρητήριο Διαπολιτισμικής Παιδείας και Εκπαίδευσης θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να καταγγείλουμε τα φαινόμενα αυτά και να αντισταθούμε στην όποια εκτροπή από θεμελιώδεις αρχές και αξίες του πολιτισμού μας.

Κάθε πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες της και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους μεταξύ αυτών.

Οποιαδήποτε μορφή διάκρισης μεταξύ των ανθρώπων αποτελεί υπονόμευση του δημοκρατικού κεκτημένου, για το οποίο τόσες θυσίες έχει υποστεί ο λαός μας.

Με την παρούσα ανακοίνωση θέλουμε να διακηρύξουμε ότι η εκπαίδευση αποτελεί δικαίωμα όλων των νέων και όχι “προνόμιο”, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να παρέχεται διά της “εθνικής προτίμησης”, όπως υποστηρίζουν οι εθνικιστές.

Επειδή η σιωπή του λαού μας και ιδιαίτερα του πνευματικού κόσμου κινδυνεύει να εκληφθεί ως συναίνεση ή ως αδυναμία, καλούμε τους πολίτες της χώρας μας να σταθούμε απέναντι σε κάθε απόπειρα για επιβολή αντιδημοκρατικών και ρατσιστικών απόψεων και πρακτικών στο δημόσιο βίο της χώρας και ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης."

Ελληνικό Παρατηρητήριο Διαπολιτισμικής Παιδείας και Εκπαίδευσης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου